Scroll voor het artikel

Urgent: bevolkingsgroei #8

Rutgers ziet het als één van de grootste uitdagingen van de komende eeuw. De snelle bevolkingsgroei. Die is vooral in ontwikkelingslanden explosief. Waarom bemoeien we ons met dit complexe vraagstuk? Omdat het rechtstreeks raakt aan het belang van jonge meiden: aan gezinsplanning, seksuele vorming, anticonceptie. Overal ter wereld.

Stabiliteit in de wereld

De aarde heeft nu 7,3 miljard bewoners. Dat loopt op naar 11,2 miljard aan het eind van deze eeuw. Dat heeft enorme gevolgen voor de wereldeconomie, het welvaartsniveau, het milieu en de stabiliteit in de wereld. Een blik op de cijfers laat zien dat er snel iets moet gebeuren. Dat kan door vrouwen (en mannen) in de hele wereld zeggenschap te geven over hun eigen lijf. En over de keuze of, wanneer en hoeveel kinderen ze willen.

4 op de 10 zwangerschappen zijn ongepland of ongewenst. 225 miljoen vrouwen krijgen niet de anticonceptie die ze willen.

#wistjedat

Voorlichting in Afrika

De bevolkingsgroei in de wereld is ongelijk verdeeld. Vooral Afrika kampt met een bevolkingsexplosie. Dat heeft rechtstreeks invloed op het leven van veel mensen. Onderwijs komt onder druk te staan en werk wordt schaarser. Armoede dreigt voor veel Afrikaanse gezinnen en is voor veel gezinnen al realiteit. Daarom maakt Rutgers zich sterk voor voorlichting over het belang van gezinsplanning. De 20-jarige Nabirye Jamila uit Oeganda vertelt in een persoonlijke film over de noodzaak van kleinere gezinnen en het belang van goede voorlichting.

Dialoog: inspirerende middag

De film heeft impact op de Johannes Rutgers Dialoog die Rutgers in oktober 2016 organiseert. Een inspirerende middag waarop beleidsmakers, politici en bestuurders in gesprek zijn over de impact van wereldwijde bevolkingsgroei. Lees het verslag van deze middag.

Minister Koenders tijdens de Johannes Rutgers Dialoog: (Credits: Arenda Oomen)
Minister Koenders tijdens de Johannes Rutgers Dialoog: (Credits: Arenda Oomen)

“Als we ongewenste zwangerschappen kunnen voorkomen, is er al veel gewonnen. Het is daarbij geen kwestie van ‘laten zien hoe het moet’, maar van aansluiting zoeken bij de groepen om wie het gaat.’’

Ton Coenen (Directeur Rutgers)

Meiden maken verschil

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daarom presenteert Rutgers in oktober 2016 het Wereldbevolkingsrapport van de UNFPA in de Ridderzaal in Den Haag. En niet aan de ‘usual suspects’, maar aan 10 meisjes van 10 jaar. Een actie die goed is opgepikt door de pers. De tien meiden staan symbool voor alle 10-jarige meiden in de wereld. Het zijn de meiden die over tien, vijftien jaar de wereld kunnen veranderen.

Bekijk het compilatiefilmpje van de 10 meiden van 10!

Kansen voor welzijn en welvaart

Op dit moment leven er zo’n 60 miljoen 10-jarige meisjes in de wereld. Die zijn 24 jaar oud in 2030. Als we nu investeren in die meisjes kunnen ze straks een bewuste keuze maken over het krijgen van kinderen. Bewuste, goed opgeleide en productieve vrouwen verkleinen het risico op armoede door grote gezinnen. Investeren in de meiden van nu betekent meer kansen voor welzijn en welvaart in de toekomst.

“Onze gezamenlijke toekomst hangt af van hoe we meisjes helpen in hun ontwikkeling tot pubers en volwassenen…’’

Arthur Erken (United Nations Population Fund (UNFPA))

En nu verder

Meer aandacht voor bevolkingsgroei is een van de speerpunten van Rutgers. Daar zijn we in 2016 mee begonnen en daar gaan we in 2017 mee door. In ons kennisdossier vind je een overzicht van onze activiteiten en de uitkomsten van actueel onderzoek. Voor 2017 staan een expertbijeenkomst en een publiek debat over dit urgente onderwerp op de agenda.

Rutgers zet zich in voor het recht voor alle vrouwen en meisjes om eigen keuzes te maken over het krijgen van kinderen. Bekijk de animatie ‘10 dingen die je moet weten over bevolkingsgroei’.

Deel dit artikel