Scroll voor het artikel

OK of niet OK? #4

Rutgers maakt zich sterk voor seksuele weerbaarheid. In Nederland, maar ook elders in de wereld. Dat is nodig, want ongewenst seksueel gedrag komt vaker voor dan ons lief is. In Nederland heeft 40% van de vrouwen en 13% van de mannen er zelf ooit mee te maken gehad. We vinden dat die cijfers omlaag moeten.

Seksueel intimiderend gedrag vinden mensen over het algemeen ontoelaatbaar. Maar toch krijgen relatief veel mensen er mee te maken. Een opvallende tegenspraak tussen wat mensen zeggen en wat ze doen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling naar seksuele intimidatie ‘Wat vindt Nederland toelaatbaar’ waar 1000 mensen aan meedoen. Voor Rutgers weer een reden om extra in te zetten op het voorkomen van seksueel geweld.

En nu verder

Begin 2017 tekenen 6 politieke partijen het Stembusakkoord ‘Handen Thuis’ van Rutgers. GroenLinks, D66, PvdA, PvdD, SP en 50Plus beloven zich in te zetten tegen ongewenst seksueel gedrag. Rutgers begint in 2017 een publiekscampagne over dit onderwerp, vooral gericht op jongeren.

Parlementariërs met het ondertekende Stembusakkoord (Credits: Martijn Beekman)
Ton Coenen en parlementariërs met het ondertekende Stembusakkoord (Credits: Martijn Beekman)

Veiligheid op scholen

De Onderwijsinspectie krijgt in 2016 méér meldingen van seksueel misbruik en seksuele intimidatie op scholen. Daar kun je wat aan doen. Ongewenst seksueel gedrag kan tijdig worden gesignaleerd en er kan adequaat op worden gereageerd. Kijk op de website Seksuelevorming.nl hoe dat kan.

“Ik vind de lessen over relaties en seksualiteit de leukste lessen van het jaar. Het is zo bijzonder hoe de sfeer in de klas verandert. De leerlingen worden opener en delen meer met elkaar. Het geeft een hele intieme sfeer in de klas.’’

(Leerkracht groep 8)

Wat kan, wat kan niet?

Praten over seksueel gedrag bij jongeren is lastig. Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa gebruikt hiervoor het ‘Sensoa Vlaggensysteem’. Dit is een instrument om seksueel gedrag van jongeren tot 18 jaar te beoordelen en bespreekbaar te maken. Begeleiders, docenten en ouders kunnen zo seksueel grensoverschrijdend gedrag vaststellen en helpen voorkomen.

En nu verder

In 2017 start Rutgers samen met Sensoa een project om het Vlaggensysteem in Europa te  in te voeren. Het bestaande Vlaggensysteem krijgt een internationale website gericht op Europa. Rutgers werkt ook mee aan de verdere ontwikkeling van het Vlaggensysteem. Meer weten over het Vlaggensysteem? Schrijf je in voor de Nieuwsbrief!

Buiten de Lijnen

Het Vlaggensysteem is in 2016 uitgebreid met ‘Buiten de Lijnen’, speciaal gericht op jongeren met een beperking of een trauma. Ook gender en cultuur zijn meer uitgediept. Rutgers levert een bijdrage en presenteert Buiten de Lijnen samen met Sensoa en Movisie tijdens een kenniscafé voor hulpverleners.

Waar hebben we het over?

Er worden rond ongewenst seksueel gedrag veel begrippen gebruikt en er is veel onderzoek naar gedaan. In Whitepaper ‘Seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld’ zetten Rutgers en Movisie de feiten en cijfers op een rij.

“Er is iedere twee seconden een kindhuwelijk. Dat heeft enorme consequenties. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld niet het doel bereiken dat alle meisjes onderwijs krijgen.’’

Prinses Mabel van Oranje (Voorzitter ‘Girls not Brides’ Nederland)

Kindhuwelijken

Kindhuwelijken overal in de wereld zijn een schending van de basisrechten van meisjes. Ze kunnen vaak niet meer naar school en hun economische mogelijkheden worden beperkt. Kindhuwelijken houden armoede en genderongelijkheid in stand. Zelfs tot in de volgende generatie. Dit treft meisjes, gezinnen, hele gemeenschappen en zelfs landen.

Als jonge meisjes zwanger worden lopen ze een groter risico op complicaties en gezondheidsproblemen. Dat komt omdat hun lichaam vaak nog niet is volgroeid. Ze krijgen daarbij vaak te maken met sociale isolatie. Ze zijn ook kwetsbaarder voor geweld.

Kindhuwelijken treft bijna 70 miljoen meisjes wereldwijd. In ontwikkelingslanden is 1 op de 3 meiden getrouwd voor haar 18e. En 1 op de 9 meisjes is onder de 15 jaar.

#wistjedat

Yes I Do

In het programma ‘Yes I Do’ werkt Rutgers samen met andere organisaties om de genderongelijkheid, armoede en de rechteloosheid van meisjes aan te pakken. Het wordt uitgevoerd in 7 landen: Ethiopië, Kenia, Malawi, Zambia, Mozambique, Pakistan en Indonesië. Plan Nederland is de trekker van dit programma.

Yes I Do maakt meiden weerbaar door ze goede voorlichting en toegang tot gezondheidszorg te geven. We gebruiken daarnaast lokale netwerken en lokale sleutelfiguren om te komen tot betere wetgeving en beleid.

En nu verder

In 2017 lanceert Rutgers het ‘Hello, I Am’-programma in Bangladesh. Het programma steunt meiden bij hun ontwikkeling en seksuele weerbaarheid. Hello, I Am maakt gebruik van ‘edutainment’ en lokale rolmodellen. Het loopt tot 2020 en wordt door de IKEA Foundation gesteund met 3,5 miljoen euro.

In Nederland is 17% van de meisjes en 5% van de jongens tussen de 12 en 25 jaar wel eens gedwongen om seksuele dingen te doen die ze niet willen.

#wistjedat
Screenshot van Can You Fix It
Screenshot van Can You Fix It

Can You Fix It

Jong zijn is best ingewikkeld. Er wordt van alles van je verwacht en vaak weet je zelf nog niet goed wat je wil. Je lichaam verandert, je ontdekt dingen en gaat experimenteren met seks. Maar hoe moet je aangeven waar je grenzen liggen als je die zelf nog niet kent? Wat vind je acceptabel, en wat niet meer?

Wat zou jij doen?

Dat kun je ontdekken met het interactieve spel Can you Fix it. In korte filmpjes loopt het uit de hand tussen lovers. Je kunt ingrijpen om het ‘te fixen’. Je speelt om sterren te verdienen, maar ongemerkt krijg je meerdere gezichtspunten te zien. Zo kun je je verplaatsen (of herkennen) in een probleem.

“Hoe zegt hij op zijn eerste date met een jongen dat hij het rustig aan wil doen? …En wat doet zij als ze onveilige seks heeft gehad?’’

(Jongere)

Speel Can You Fix It op sense.info, dé jongerensite met info over seks. In 2016 is Can You Fix It uitgebreid met acht nieuwe films. Vier gaan over tienerzwangerschap en tienerouderschap, vier gaan over LHBT-jongeren. Het spel is gemaakt door Rutgers in samenwerking met Soa Aids Nederland.

En nu verder

Can You Fix It wordt meer dan 2.500 keer per maand gespeeld op de computer of tablet. In 2017 wordt het spel ook geschikt gemaakt voor mobiel.

Deel dit artikel